2015-08-17

Šeimų gyvoji edukacija persikėlę į Plungės raj. Varkalių kaimą

Plungės raj. Varkalių kaime duris atvėrė Šeimos edukacijos centras

2015 m. liepos 25 d. Plungės raj. Varkalių kaime buvo atidarytas Šeimos edukacijos centras, kuriame tėvai turės galimybes mokytis būti gerais tėvais savo vaikams, o vaikai turės galimybes ugdytis visapusiškai: tiek fiziškai, tiek emociškai, tiek protiškai, tiek socialinėje plotmėje. Šio centro veiklos bus paremtos naujausiais moksliniais tyrimais, patirtimi grįstais metodais, gyvosios edukacijos veiklomis, kurios orientuotos į geresnių tėvų ir vaikų tarpusavio santykių stiprinimą. Lietuvos edukologijos universiteto Socialinio ugdymo katedros vedėjos ir Všį „Vaikų ugdymas direktorės/lektorės doc. dr. Sigitos Burvytės moksliniai tyrimai atskleidžia, kad kas 10 paauglys susidūręs su problemomis pirmiausiai pagalbos kreiptųsi į savo tėvus. Tai rodo, kad šie paauglių ir tėvų tarpusavio santykiai nesusiformavo per vieną dieną. Tėvų ir vaikų tarpusavio santykiai kuriami nuo pat pirmos vaiko gimimo dienos. Šio centro veiklos nukreiptos į esamų vaikų ugdymo problemų sprendimą, siekiant užkirsti kelią būsimoms sunkesnėms problemoms ateityje. Šiuo metu visuomenėje vyksta spartūs pokyčiais tarpusavio santykių plotmėje ir ne kiekvienas žmogus turi laiko juos analizuoti, suvokti ir suprasti. Šiame centre suteikiama pagalba šeimoms bus paremta remiantis šiuolaikiniais gyvensenos pokyčiais, naujausiais moksliniais tyrimais, taikant gyvosios edukacijos metodus padedančius tėvams surasti vaikų probleminių situacijų sprendimus.

Prasmingos visuomenei veiklos paieškas padiktavo ilgas mokslinės veiklos kelias, kurio eidama sutikau daug įdomių žmonių, bendraudama su jais daug išmokau ir sužinojau, didžiuojuosi ir esu dėkinga savo Plungės „Ryto“ pagrindinės mokyklos mokytojams. Su kai kuriais iš jų ir dabar palaikome ryšius, gerb. mokytoja Vida Turskytė iki pat šiol domisi šeimų švietimu, organizuoja seminarus savo ugdytinių tėveliams. Esu dėkinga pažinusi ir nuolat mokausi iš savo kraštietės prof. dr. Giedrės Kvieskienės, kuri man yra didelis autoritetas. Daug davė pažintis su garbiais profesoriais, savo srities žinovais: prof. dr. Zenonu Bajoriūnu, prof. dr. Bronislovu Bitinu ir kt. Daug žinių ir supratimo kas vyksta visuomenėje gaunu iš tėvelių ir vaikų. Džiugina faktas, kad mūsų valdžios atstovai yra žingeidūs ir besidomintys paprastų žmonių veiklomis. Kai vyko pagalbos šeimai veiklų pristatymas, kurios bus vykdomos Varkalių kaime, nei vienas iš valdžios atstovų nepasididžiavo, visi parodė susidomėjimą ir smalsumą susipažinti su siūloma aplinka ir pagalbos šeimai paslaugomis. Esu dėkinga, gerb. Seimo nariui Jurgiui Razmai, kad nepasididžiavo ir parodė susidomėjimą tėvų švietimu ir visapusiška vaikų raida. Manau, kad tik būnant arti paprasto žmogaus galima priimti tinkamus sprendimus valdant valstybę. Ačiū, gerb. Seimo nariui už paprastą ir šiltą bendravimą bei domėjimąsi tuo, kaip gyvena paprasti žmonės. Plungės raj. valdžia taip pat neliko abejinga prasmingai veiklai. Gerb. Plungės raj. administracijos direktorius Albertas Krauleidis atvyko susipažinti su šeimų edukacine aplinka. Betarpiškas bendravimas su Nausodžio seniūnu gerb. Dariumi Preibiu padrąsina ir skatina Varkalių kaime plėtoti pagalbos šeimai įvairovę vaikų ugdymo srityje. Lietuvos žmonių gerovė priklauso nuo mūsų pačių. Kiekvienas galime save išreikšti prasmingose veiklose. Bet būti tėvais ir ugdytojais tai labai atsakingas darbas, kiekvienas pasakytas žodis, kiekvienas veiksmas mažam žmogui taip stipriai įsirėžti į smegenis, kad tie potyriai jį lydės visą gyvenimą. Tad galime padėti užaugti laimingam žmogui arba galime pasmerkti jį visą gyvenimą būti nelaimingu žmogumi. Todėl visas savo žinias ir veiklas telkiu į tėvus ir kitus ugdytojus, į pagalbą jiems, kad jie galėtų padėti vaikams užaugti laimingais žmonėmis.

Žmogaus likimas- jo charakteris, kuris išsiugdomas vaikystėje, todėl gyvybiškai svarbu vaikystėje patirti kuo daugiau įvairių potyrių, leidžiančių protui lavintis ir įvertinti skirtingas situacijas bei jose priimti tinkamus sprendimus, raumenims priprasti prie krūvio, išsiugdyti valią ir vaizduotę bei socialiais būdais išmokti tenkinti savo poreikius, bei valdyti savo emocijas. Visų šių parametrų pradmenys išsiugdo vaikystėje. Tik visapusiškas žmogus, gebantis kurti ir save realizuoti per kūrybą bus laimingas žmogus. Šiuolaikinė visuomenė yra įvairialypė ir tėvams yra sunku atpažinti esmines vaikų ugdymo problemas, suprasti savo vaikus ir padėti jiems ugdytis visapusiškai. Daugeliui tėvų reikalinga specialistų pagalba. Šiuo metu Plungės miesto ir rajono tėveliai gali gauti nemokamą profesionalią pagalbą vaikų ugdymo klausimais. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija remia grupinius tėvų užsiėmimus ir individualiais konsultacijas. Visi tėvai gali kreiptis ir gauti nemokamą pagalbą, daugiau informacijos ir kontaktus rasite puslapyje www.ugdykim.lt.

2 komentarai apie “Šeimų gyvoji edukacija persikėlę į Plungės raj. Varkalių kaimą

  1. Didelį darbą daro doc. dr. Sigita Burvytė . Tikiuosi tokie centrai atsidarys ir kituose miestuose, juk būtina ugdyti tėvų ir vaikų emocinį raštingumą.

  2. Labai dziugu girdėti, kad tokie centrai atsiranda ir kaimo vietovese, kur jie tikrai reikalingi ir dar prieinami paprastiems kaimo žmonėms, labai norėtųsi, kad jų atsirastų ir daugiau ir tikiuosi, kad šis centras dar ilgai vykdys savo veikla.Sėkmės!!!

Komentavimo galimybė išjungta.